Antall Listeria monocytogenes-infeksjoner øker i utsatte grupper
Antallet tilfeller av Listeria monocytogenes har økt blant to grupper: personer over 75 og kvinner i alderen 25-44 år. Blant kvinner mellom 25-44 år er omtrent halvparten av tilfellene relatert til graviditet.
Dette er en av hovedkonklusjonene i en vurdering fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA). Vurderingen gjelder for perioden 2008-2015.
Spiseklar mat smittekilde
De fleste blir smittet av spiseklar mat som røkt og herdet fisk, varmebehandlet kjøtt og mykost.
Andre matvarer som for eksempel ferdige salater kan også være en smittekilde.
Vi kan vanligvis ikke oppdage Listeria monocytogenes ved vanlige tegn på redusert kvalitet som dårlig lukt eller smak.
Viktig med god kjøkkenhygiene
Eksperter fra EFSA anslår at en tredjedel av tilfellene av listeriose skyldes vekst av Listeria monocytogenes i mat som er tilberedt og lagret hjemme i kjøleskapet. Dette understreker hvor viktig det er å følge rådene om god kjøkkenhygiene, for eksempel anbefalt temperatur i kjøleskap og lagringstid.
Generelt anbefaler Mattilsynet at temperaturen i kjøleskapet bør være 4º eller lavere.
Risikovurdering av Listeria
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere hvilken risiko Listeria-bakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for utsatte grupper i Norge.