Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

24. januar 2018

Antall Listeria monocytogenes-infeksjoner øker i utsatte grupper 

Antallet tilfeller av Listeria monocytogenes har økt blant to grupper: personer over 75 og kvinner i alderen 25-44 år. Blant kvinner mellom 25-44 år er omtrent halvparten av tilfellene relatert til graviditet.  

Dette er en av hovedkonklusjonene i en vurdering fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA). Vurderingen gjelder for perioden 2008-2015.

Les mer på EFSAs sider.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Spiseklar mat smittekilde

De fleste blir smittet av spiseklar mat som røkt og herdet fisk, varmebehandlet kjøtt og mykost.

Andre matvarer som for eksempel ferdige salater kan også være en smittekilde.

Vi kan vanligvis ikke oppdage Listeria monocytogenes ved vanlige tegn på redusert kvalitet som dårlig lukt eller smak.

Viktig med god kjøkkenhygiene

Eksperter fra EFSA anslår at en tredjedel av tilfellene av listeriose skyldes vekst av Listeria monocytogenes i mat som er tilberedt og lagret hjemme i kjøleskapet. Dette understreker hvor viktig det er å følge rådene om god kjøkkenhygiene, for eksempel anbefalt temperatur i kjøleskap og lagringstid.

Generelt anbefaler Mattilsynet at temperaturen i kjøleskapet bør være 4º eller lavere.

Les flere råd på Matportalen.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Risikovurdering av Listeria

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere hvilken risiko Listeria-bakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for utsatte grupper i Norge.

Risikovurderingen skal etter planen publiseres i juni 2018.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie