Hopp til innhold Hopp til søk
Risikovurdering vedrørende Listeria monocytogenes relatert til gravides konsum av sushi
Risikovurdering vedrørende Listeria monocytogenes relatert til gravides konsum av sushi
På bakgrunn av tilgjengelig kunnskap, er det ikke grunnlag for å anbefale at sushi laget av rå, fersk marin fisk bør inkluderes i de matvarer som gravide helst bør unngå å spise. Dersom det inngår prosesserte fiskeprodukter som rakefisk, røkelaks eller røkt ørret i sushi-retter, vil risikoen øke.

Det er konklusjonen i en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Ved konsum av sushi som inneholder prosesserte fiskeprodukter som rakefisk, røkelaks eller røkt ørret må risikoen for gravide regnes som svarende til konsum av disse produktene direkte.

Tiltak (f. eks. kostholdsråd som antydet i spørsmål fra Mattilsynet) bør i så fall komme til anvendelse når det gjelder slike bearbeidede produkter.

Denne risikovurderingen er utført av VKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer.

Råd om sushi

På matportalen.no finnes råd til gravide om sushi

Mattilsynet gir også generelle råd om riktig behandling av fisk til sushi

Risikovurderingen ble publisert 01.02.2006. Siden ble sist oppdatert 16.04.2013

 

Vurderingen ble publisert: 01.02.2006

Kontaktinformasjon

Danica Grahek-Ogden 
Koordinator for fagruppen for hygiene og smittestoffer.
Tlf. 21 62 28 12
danica.grahek-ogden@vkm.no