Hopp til innhold Hopp til søk

Faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester

    

Helle Knutsen

Stilling:

  • Seniorforsker, avd. Mattrygghet og ernæring, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Oslo

Utdanning:

  • 1995: Dr philos. cellebiologi/molekylærbiologi, Universitetet i Oslo
  • 1989: Cand.scient. cellebiologi, Universitetet i Oslo
  • 1987: Cand.mag. cellebiologi, Universitetet i Oslo

Arbeidserfaring:

  • Fra 1999: Seniorforsker, Nasjonalt folkehelseinstitutt
  • 1996-1999: Postdoktor, Institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo
  • 1989-1995: Stipendiat, Institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo

Øvrig faglig bakgrunn:

  • Medlem av EFSA panel for forurensninger (CONTAM) fra juli 2009-12 og 2012-2015 og i flere arbeidsgrupper tilknyttet CONTAM
  • Medlem av Joint Nordic Working Group on Food Toxicology (NNT) (2004-2006)
  • Medlem av og sekretær for SNTs underarbeidsgruppe for miljøgifter (1999-2004)
  • Medlem av VKMs faggruppe for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester siden 2004

Utvalgte publikasjoner:

  • Caspersen IH, Knutsen HK, Brantsæter AL, Haugen M, Alexander J, Meltzer HM, Kvalem HE. Dietary exposure to dioxins and PCBs in a large cohort of pregnant women: results from the Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). Environ Int. 2013; 59: 398-407.
  • Jenssen MT, Brantsæter AL, Haugen M, Meltzer HM, Larssen T, Kvalem HE, Birgisdottir BE, Thomassen Y, Ellingsen D, Alexander J, Knutsen HK. Dietary mercury exposure in a population with a wide range of fish consumption--self-capture of fish and regional differences are important determinants of mercury in blood. Sci Total Environ. 2012; 439: 220-229.
  • Knutsen HK, Kvalem HE, Haugen M, Meltzer HM, Brantsaeter AL, Alexander J, Päpke O, Liane VH, Becher G, Thomsen C. Sex, BMI and age in addition to dietary intakes influence blood concentrations and congener profiles of dioxins and PCBs. Mol Nutr Food Res. 2011; 5: 772-82.
  • Line Småstuen Haug, Cathrine Thomsen, Anne L Brantsaeter, Helen E Kvalem, Margaretha Haugen, Georg Becher, Jan Alexander, Helle M Meltzer, Helle K Knutsen. Diet and particularly seafood are major sources of perfluorinated compounds in humans. Environ Int. 2010; 7: 772-8. 
  • Knutsen HK, Kvalem HE, Thomsen C, Frøshaug M, Haugen M, Becher G, Alexander J, Meltzer HM. Dietary exposure to brominated flame retardants correlates with male blood levels in a selected group of Norwegians with a wide range of seafood consumption. Mol Nutr Food Res. 2008; 52:217-27.